Pay Piyasası’nda ve Gelişen İşletmeler Piyasası’nda Borsa Payına ve Diğer Ücretlere İlişkin Olarak Değişiklik Yapılmıştır
08.04.2015
Bilindiği üzere Borsamız Pay Piyasası’nda (PP) ve Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) uygulanmakta olan borsa payı oranlarının diğer ülke borsalarındaki işlem ücretleri ile kıyaslandığında geçmişten bugüne kadar oldukça düşük kaldığı görülmektedir. Yakın tarihte bu oranlarda %50’nin üzerinde bir artış gerçekleştirilmesine karşın, Borsa payı oranlarımızın dünya standartları ile karşılaştırıldığında göreli olarak düşüklüğü hâlen devam etmektedir.
Bu doğrultuda; Borsamız Yönetim Kurulunun 29/01/2015 tarihli ve 2015/3 sayılı toplantısında PP ve GİP borsa payı ve diğer ücret uygulamalarında yeni bir düzenleme yapılması karara bağlanmış ve bu değişiklik önerisi Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayına sunulmuştur. Bu başvurumuza ilişkin olarak SPK tarafından Borsamıza gönderilen 03/04/2015 tarihli ve 32992422.299-533-3610 sayılı yazıda; Kurulun 03/04/2014 tarihinde yapılan 9 sayılı toplantısında Borsamız Yönetim Kurulu tarafından önerilen değişikliklere ilişkin başvurunun kısmen onaylandığı belirtilmiştir.
Buna göre;
- Mevcut durumda PP ve GİP’te 0,15 bps (baz puan) olarak uygulanan temel borsa payı 0,20 bps’e yükseltilecektir.
- PP ve GİP’te gerçekleştirilen her sözleşme başına, sözleşmenin her iki tarafından da ayrı ayrı olarak alınan 0,01 TL’lik maktu ücret, uygulamada yatırım kuruluşları ile müşterileri arasında uyuşmazlıklara neden olması nedeniyle tamamen kaldırılmıştır.
- Temel borsa payı oranı ile ilişkilendirilerek belirlenen bazı borsa payı kalemleri ekteki çizelgede belirtildiği şekilde yeniden düzenlenmiştir.
- Bunlar dışında kalan borsa payı kalemleri ile hatalı emir düzeltme bildirimine, emir iptaline, fiyat kötüleştirilmesine ve miktar azaltımına ilişkin ücretlerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
PP ve GİP işlemleri için yukarıda özet olarak belirtilen yeni ücret tarifesi, 04/05/2015 tarihli işlemlerden başlamak üzere geçerli olacaktır.
Yeni ücret tarifesine ilişkin dokümanlar için tıklayınız.
Bu yeni ücret düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte Borsamızın ilgi Genelgesi yürürlükten kalkmış olacaktır.