Borsa İstanbul İFM Binası ÇEVRE DOSTU BİNA Konseptiyle Tasarlandı
Küresel ısınma ve temiz su arzı gibi çevresel sorunların giderek ciddi boyutlara ulaştığı bugünlerde çevre dostu / sürdürülebilir bina konsepti giderek popüler bir hale gelmektedir. Zira yapılan araştırmalar neticesinde dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ı, su tüketiminin ise yaklaşık yüzde 30’u binalardan kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Ayrıca insan hayatının yaklaşık yüzde 90’ı binalarda geçmektedir. Bütün bu sebepler, daha az kaynak tüketen, daha verimli, daha yaşanabilir çevre dostu binalara olan gereksinimi ön plana çıkartmaktadır. Çevre dostu binalar sadece enerji ve su tasarrufu sağlamamaktadır. Bina sakinlerinin sağlığına ve konforuna da büyük önem verilmektedir. Çevre dostu binalar tasarlanırken iç mekan hava kalitesi, doğal aydınlatma, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi gibi insan sağlığını direk etkileyen unsurlar planlanmakta, ayrıca inşaatında kullanılan yöntemler ile son kullanıcıya daha temiz bir ortam bırakılması hedeflenmektedir. Uluslararası araştırmalara göre, çevre dostu binalarda çalışan veya yaşayanların diğer binalardakilere göre daha az hastalandıkları ve çalışma performanslarının daha yüksek olduğu görülmektedir.
NEDEN ÇEVRE DOSTU BİNALAR YAPIYORUZ?
Geleneksel yöntemler ile inşa edilen binalar, enerji ve malzemenin %70’ini, suyun % 17’sini, ormanların % 25’ni tüketirler ve % 33 CO2 emisyonunu arttırırlar. Geleneksel binalarda sadece % 5 oranında geri dönüşümlü malzeme kullanılmaktadır.
Yeşil Binalar ile; başta enerji ve su tasarrufu olmak üzere, atıkların azaltılması, iç mekan hava kalitesinin artırılması, bina kullanıcısının rahatının ve veriminin artırılması ile çalışanların sağlık giderlerinin azaltılması, düşük işletme ve bakım maliyetleri mümkün olmaktadır. Ortalama olarak Yeşil Binalar, klasik binalara göre % 30 civarında daha az enerji tüketirler. Yeşil Binaların su tüketimi de oldukça düşüktür; susuz pisuarlar, verimli rezervuar, lavabo ve duş bataryaları kullanarak % 50’ye yakın su tasarrufu sağlanabilmektedir. Yeşil projelerde peyzaj alanlarında çeşitli stratejiler izlenerek % 50 su tasarrufu kolaylıkla sağlanabilmektedir.
ÇEVRE DOSTU (YEŞİL BİNA) SERTİFİKASYONU
LEED “Leadership in Energy and Environmental Design”
1998 yılından itibaren uygulanmaya başlanan LEED sertifika sistemi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş bir çevre dostu bina sertifikasyon sistemidir.
LEED sistemi, tasarım sürecinden başlayarak binanın tamamlanmasına kadar devam eden, uzun bir süreçtir. Bu süreçte, birden çok disiplini ilgilendiren konuları kapsamaktadır. LEED sisteminin değişik bina tiplerine uygun, halen yürürlükte ve geliştirilmekte olan değişik kategorileri vardır. Bunlar şöyledir;
- Yeni Binalar (New Construction)
- Çekirdek ve Kabuk (Core & Shell)
- İç Mekanlar (Commercial Interiors)
- Okullar (Schools)
- Varolan Binalar: Operasyon ve Bakım (Existing Buildings: Operation & Maintenance)
- Müstakil Evler (Homes )
- Hastane ve Klinikler (Healthcare)
- Mağazalar (Retail New Construction / Retail Commercial Interiors)
- Mahalleler (Neighbourhood Development )
LEED sistemi binaları aşağıdaki 7 alt başlık altında inceleyip değerlendirir:
- Sürdürülebilir Arazi
- Su Verimliliği
- Enerji ve Atmosfer
- Malzemeler ve Kaynaklar
- İç Mekan Yaşam Kalitesi
- İnovasyon
- Yerel Önem Sırası
Her bir alt başlığın altında önkoşullar ve kredi tanımları vardır. Öncelikle önkoşullara uygunluk sağlanacak, daha sonra her bir kredi altındaki puanlar toplanılacaktır. Proje bu alt başlıklarda topladığı puanlara göre Sertifikalı, Gümüş, Altın veya Platin düzeyinde ödüllendirilir.
Alınan puanların toplamına göre sertifika seviyeleri şöyledir:
Sertifikalı: 40-49 puan
Gümüş: 50-59 puan
Altın: 60-79 puan
Platin: 80-110 puan
LEED başlıkları kapsamında:
- Toplu taşımanın ve alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi,
- Su tasarrufu ve suyun verimli kullanılması için birtakım metotların uygulanması,
- Tasarımın ve sistem seçiminin enerji verimliliğinin arttırılması yönünde yapılması,
- İç hava kalitesinin arttırılması ve kontrolü,
- İnsan sağlığına zararlı uçucu maddelerin, sigara dumanının engellenmesi ve iç ortamdan uzaklaştırılması,
- Günışığından faydalanma gibi konular değerlendirilir ve puanlanır.
BORSA İSTANBUL VIP KATLAR PROJESİ VE LEED SİSTEMİ
BORSA İSTANBUL VIP KATLAR PROJESİ, LEED ID+C kategorisinde GOLD seviyesinde sertifika hedeflemektedir. Bu kapsamda birçok çevre ve insan dostu özellik proje tasarımına ve inşaatına entegre edilmiştir.
LEED Sistemi kapsamında BORSA İSTANBUL VIP KATLAR PROJESİ’ nde uygulanan sürdürülebilir stratejiler ve çözümlerden bazıları şunlardır;
SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ VE LOKASYON
- BORSA İSTANBUL VIP KATLAR PROJESİ, LEED Gold sertifikasına sahip IFM Borsa İstanbul binasında yer almaktadır, sağlıklı ve ekolojik bir yaşam alanı oluşturma prensibine sahiptir.
- Ana bina çevresinde birçok sosyal olanak bulunmaktadır.
- Otoparklarda elektrikli araç şarj istasyonları ve düşük emisyonlu araçlar için öncelikli araç park yerleri ayrılmıştır.
- Proje kullanıcıları için korunaklı alanlarda bisiklet park yerleri bulunmaktadır.
SU VERİMLİLİĞİ
- Az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanılarak, proje su tüketiminde %30 tasarruf sağlanmıştır.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
- Enerji verimli mekanik ekipmanların ve aydınlatma armatürlerinin kullanımı ile %9 enerji tasarrufu sağlanmıştır.
- ASHRAE 90.1 standardına uyumlu, yüksek verimli HVAC sistemleri seçilmiştir.
- Projede kullanılan ve enerji harcayan sistemler, LEED tarafından belirtilen uluslararası devreye alma ve test (Commissioning) prosedürlerine uygun olarak denetlenmektedir.
MALZEME ve KAYNAKLAR
- Binanın inşaatı sırasında çıkan atıkların büyük bir kısmı geri dönüşüme ve/veya geri kullanıma gönderilerek atık sahasına giden miktarlar azaltılmıştır. Bu kapsamda inşaat sürecinde çıkan tüm evsel atıklar ve geri dönüştürülebilir atıklar düzenli olarak takip edilmiştir.
- Proje kapsamında Geri Dönüştürülmüş İçerikli Malzeme ve Yerel Malzeme kullanımına özen gösterilmiştir.
- İşletme sırasında da geri dönüştürülebilir atıklar toplanarak geri dönüşüme gönderilecektir.
İÇ MEKAN HAVA KALİTESİ VE KULLANICI KONFORU
- Mekanik havalandırma ile mahallere, ASHRAE 62.1 standardında belirlenen taze hava değerlerine uygun olacak şekilde taze hava verilmiştir.
- Tüm mahallerde ASHRAE standardına uygun sıcaklık set değerleri belirlenmiştir.
- Proje kullanıcılarının konforu ve sağlığı LEED sisteminin değerlendirdiği ana öğelerdendir. Bu kapsamda binada kullanılan inşaat ve kaplama malzemeleri içeriğindeki VOC (uçucu organik bileşen) oranlarının uluslararası limitlere uygun olanlarından tercih edilmiştir.