Katılım Finans

BIST Katılım Tüm Payları
Piyasa Değeri (milyon TL)
Son Değer İşlem Hacmi (TL) Bugün (%) 1 Haftalık (%) 1 Aylık (%) Yılbaşından (%) 1 Yıllık (%)
Son Değişim%
Son Değişim%
Piyasa Değeri (TL) FDPO Ağırlıklı Piyasa Değeri (TL) Yatırımcı Sayısı
Katılım finans, katılım finans esaslarına göre faaliyet gösteren tüm sektörleri ve bu sektörler tarafından sunulan ürün, hizmet ve faaliyetleri kapsayan çatı bir kavramı ifade etmektedir. Katılım finans esasları ve gaye odaklı ilkeleri çerçevesinde çalışan; gaye odaklı ilkeleri önceleyen ürün, hizmet, faaliyet ve kuruluşları kapsayan finansal sistemdir.

Katılım Finans kapsamında değerlendirilen finansal araçların 2023'ün ilk yarısında küresel olarak 3.3 trilyon dolardan fazla bir değere ulaştığı tahmin edilmektedir ve aynı zamanda 2024-2029 yılları arasında yıllık %10'dan fazla bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) kaydetmesi beklenmektedir​. Türkiye'nin Katılım Finans ekosistemi ise 90 milyar doları ulaşmış ve önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümesi beklenmektedir.

Katılım Finans ekosisteminin en önemli gelişim alanlarından birini Finansal Piyasalar oluşturmaktadır. Sermaye Piyasalarının merkezinde yer alan Borsa İstanbul yatırımcı ve şirketlerin Katılım Finans ilkelerine uygun finansal araçlara ve fonlama imkanlarına erişimini ve katılımlarını amaçlamaktadır.

Bu amaçla Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) bünyesinde yer alan Danışma Kurulu ile işbirliği yapılmakta ve Danışma Kurulu tarafından oluşturulan ilke ve standartlar çerçevesinde Katılım Esaslı Finansal Araçlar geliştirilmekte ve yatırımcıya sunulmaktadır.

Uluslararası (Katılım Finans) Faaliyetler ve İş birlikleri

İİT Borsalar Forumu (OICEF)

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Borsalar Forumu, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin 20. oturumunda alınan kararla, İİT borsaları arasında iş birliği çerçevesi oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Borsa İstanbul'un sekretarya görevini yürüttüğü Forum’un ilk toplantısı, 2005 yılında Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Forumun kurulması, İİT borsaları arasındaki iş birliğini güçlendirmede önemli bir kilometre taşıdır. Forum, ilgili İİT organizasyon ve kurum temsilcileriyle uluslararası iş birliği faaliyetlerini ve deneyimlerini paylaşarak ortak projeler geliştirmek için özel bir platform ve iletişim kanalı sağlamayı amaçlamaktadır.

İİT Borsalar Forumu Tarafından Yürütülen Faaliyetler Nelerdir?

OICEF Sekretaryası olarak Borsa İstanbul, İİT sermaye piyasalarına ilişkin toplu istatistiki bilgileri derlemek amacıyla her yıl İİT İstatistik Raporu'nu yayınlamakta, İİT Borsalarına ilişkin önemli olayları ve gelişmeleri takip etmek amacıyla üç ayda bir Bülteni'ni yayınlamaktadır. Sekretarya ayrıca yıl boyunca Forum Üyelerinin temsilcileri için akademik programlar ve eğitim programları düzenlemektedir.

Forum ayrıca Görev Güçleri altında uzun vadeli projeler üzerinde iş birliği yapmaktadır. Kıymetli Madenler Görev Gücü şu anda İİT Üye Devletleri arasında altın ticaretini kolaylaştırmak nihai amacıyla çok uluslu bir ortamda faaliyet gösterecek İİT Altın Borsası Projesi için iş modelinin fizibilitesini incelemektedir.

İİT Borsalar Forumu hakkında daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki adresi ziyaret ediniz

www.oicexchanges.org

S&P/İİT İSEDAK 50 Shariah Endeksi

S&P / İİT İSEDAK 50 Shariah Endeksi, İİT Borsalar Forumu ve ve S&P'nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilmiştir. 19 İİT ülkesinden 50 payın yer aldığı endeks, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) sermaye piyasaları hakkında farkındalığı artırmak ve İİT borsaları arasında işbirliğini teşvik etmek amacıyla 15 Haziran 2012 tarihi itibariyle hesaplanmaya başlanmıştır.

Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://borsaistanbul.com/en/sayfa/2329/spoic-comcec-50-shariah-index

S&P/OIC COMCEC 50 Shariah

S&P/İİT İSEDAK 50 Shariah Şirketleri Yabancı Hisse Senedi Fonu

Borsa İstanbul koordinasyonunda oluşturulan, Ziraat Portföy’ün fon işleticisi olduğu S&P/İİT İSEDAK 50 Shariah Şirketleri Yabancı Hisse Senedi Fonu, S&P/OIC COMCEC 50 Shariah Endeksini karşılaştırma ölçütü olarak almaktadır. Fon, 7 İİT borsasında (Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar, Kuveyt, Malezya, Suudi Arabistan ve Türkiye) işlem gören ve endeksteki ağırlığı %95'in üzerinde olan hisse senetlerine yatırım yapmaktadır. S&P/İİT İSEDAK 50 Shariah Şirketleri Yabancı Hisse Senedi Fonu'na hem yerel hem de uluslararası yatırımcıların yatırım yapması mümkündür.

Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://fundturkey.com.tr/(S(h1bjbd5r3wxwb2hobhi3r0e2))/FonAnaliz.aspx?FonKod=ZSF

İlgili Bağlantılar