Şirketler, pay, tahvil, bono vb. sermaye piyasası araçlarını halka arz ederek ya da halka arz etmeksizin nitelikli yatırımcılara ihraç etmek suretiyle sermaye piyasasının sunduğu fırsatlardan yararlanabilmektedirler. Bu bölümde, sermaye piyasası araçlarının halka arz edilerek ya da halka arz edilmeksizin ihraç edilerek borsamızda işlem görmesine ilişkin detaylı bilgilere yer verilmektedir.
Şirketlerin payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında (PP) işlem görmektedir. Şirketlerin halka arz ettiği payların Pay Piyasasında işlem görmesi esas olmakla birlikte halka arza edilmeyen payların da Borsada işlem görebilmesi amacıyla Borsa İstanbul bünyesinde çeşitli pazarlar ve platformlar oluşturulmuştur.
Şirketlerimiz paylarını halka arz etmek suretiyle, kurumsal ve bireysel yatırımcıları kendilerine yeni ortak olarak almakta, halka arzdan sağladıkları kaynakla yatırımlar yapmakta, istihdam sağlamakta ve ülkemiz ekonominin kalkınmasında daha aktif rol oynamaktadır. Bireysel yatırımcılar diğer bir ifade ile halk ise halka arz edilen payları satın alarak ülkemiz şirketlerinin büyümesi ve kazanç elde etmesi ile yaratılacak ekonomik kalkınmadan pay almaktadır. Ayrıca sermayenin tabana yayılması ile de gelir dağılımı daha homojen hale gelmektedir.
İlgili Sayfalar
Halka arz edilen veya nitelikli yatırımcıya satılmak üzere ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları Borsa tarafından kota alınarak işlem görebilir.
Borçlanma araçları ve kira sertifikalarının kotasyon başvurusu, önceden belirlenmiş bir tutarın tamamını kapsayan tek seferlik bir ihraç için yapılabileceği gibi belirli bir dönem içinde Kurul tarafından uygun görülecek ihraç tavanı dahilinde tertipler halinde yapılacak ihraçların tümünü kapsayacak şekilde de yapılabilir.
İhracın Kurul tarafından uygun görülen tavan içinde tertipler halinde gerçekleştirilmesi durumunda, her ihraçta sermaye piyasası araçlarının Borsada işlem görebilmesi için başvuru yapılır. Sermaye piyasası araçlarının satışı tamamlanan kısmı KAP’ta yapılacak duyuruyu takiben Borçlanma Araçları Piyasasında işlem görmeye başlar.
İhraççı tarafından halka arz edilerek yapılan satış kapsamında satışından vazgeçilen veya tamamı ya da bir kısmı satılamayan sermaye piyasası araçlarının Kurulca onay verilen ilgili ihraç tavanı dahilinde satışa sunulması halinde derhal Borsaya bildirilir.
İlgili Sayfalar
Yatırım Kuruluşları Varantları
Yatırım kuruluşu varantlarının Borsada işlem görmesi için, varant ihraççısı veya yatırım kuruluşu tarafından Kurula yapılan başvuru ile aynı esaslarda Borsaya başvuru yapılır. Başvurunun ihraççının yetkili organ kararının alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde yapılması zorunludur. Belirli bir ihraç tavanı içinde yer alan varantların Borsada işlem görmesi için yapılan başvurunun Borsa tarafından uygun bulunması halinde, limit dahilinde ihraç edilecek her tertibin satışından en az 2 iş günü önce, işlem görmek üzere Borsa internet sitesinde yer alan belgelerle birlikte Borsaya başvuru yapılır. Satışa sunulacak yatırım kuruluşu varantları Borsa tarafından yapılacak duyuruyu izleyen iş günü Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem görmeye başlar.
Yatırım kuruluşu varantlarının Borsa kotuna alınması için;
a) Başvurunun ihraç tavanının tamamı için yapılması,
b) Kurulun Varantlar ve Yatırım Kuruluşu Sertifikalarına ilişkin düzenlemelerinde belirtilen niteliklere sahip piyasa yapıcısının bulunması
gerekmektedir.
Yatırım Kuruluşu Sertifikaları
Yatırım kuruluşu varantları için uygulanan Borsaya başvuru ve Borsa kotuna alınma esasları yatırım kuruluşu sertifikaları için de uygulanmaktadır.
Borsa Yatırım fonu katılma payları Borsa tarafından herhangi bir değerlendirme yapılmaksızın ve karar tesis edilmeksizin SPK tarafından izahnamenin onaylanmasını takiben fon kurucusu tarafından yapılan başvuru üzerine Borsa kotuna alınır ve Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem görür.
Kurul düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla, yabancı kuruluşlarca yurt dışında ve yurt içinde ihraç edilen veya ihraç edilecek olan depo sertifikaları da dahil sermaye piyasası araçları ile yurt içi yerleşik kurumların yurt dışında ihraç ettiği sermaye piyasası araçlarının kotasyonunda Kotasyon Yönergesinin ilgili maddelerinde yer alan kotasyon şartları aranır.
Yabancı kuruluşların paylarının halka arz edilmeksizin çifte kotasyon kapsamında kotasyonunda, Yıldız Pazar ve Ana Pazar için aranan halka arz edilen payların ödenmiş veya çıkarılmış sermayeye oranı ve halka arz edilen payların piyasa değeri olarak, karar tarihindeki işlem gördüğü Borsadaki değerler dikkate alınır.
Çifte kotasyon uygulaması kapsamında, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek yabancı borsaların ana pazarlarında işlem gören sermaye piyasası araçları, izahnamenin veya ihraç belgesinin SPK tarafından onaylanması şartıyla herhangi bir şart aranmadan kota alınarak işlem görebilir.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu, depo sertifikaları da dahil sermaye piyasası araçlarının taşıdığı haklar ve tedavül kısıtlamalarına ya da ihraç edildikleri ülkelerin yasal düzenlemelerine göre, ilave şartlar isteyebileceği gibi bazı şartların aranmamasına da karar verebilir.
Kotasyon Ücret Tarifesine ulaşmak için tıklayınız.
Başvuru belgelerine ulaşmak için tıklayınız.
“DOCX” formatta başvuru belgelerine ulaşmak için tıklayınız.