BISTECH (Nasdaq) Destek Sıkça Sorulan Sorular

Borsa İstanbul teknolojik altyapısı nasıl yenilenecektir?
İki aşamalı olarak planlanan teknolojik dönüşüm programının ilk aşamasında Pay Piyasası İşlem Sistemi, Veri Yayın Sistemi, Gözetim Sistemi, Endeks Hesaplama Sistemi, Takas ve Saklama Sistemi ile Operasyonel Veri Tabanları ve Raporlama Altyapısı yenilenecektir. İkinci aşamada ise diğer tüm piyasa sistemlerinin yenilenmesi planlanmaktadır.
Emir iletimi için hangi teknolojiler kullanılacaktır ve bunların duyurularının ne zaman yapılması planlanmaktadır?
Emir iletimi için mevcut sistemde olduğu gibi FIX Protokolü tabanlı bir emir iletim altyapısı kullanılacaktır. İşlem Sistemi tarafındaki değişim ve olası işlem kuralı değişiklikleri nedeniyle mesaj format ve içeriklerinde değişiklikler olacaktır. Yeni sistemde kullanılacak FIX emir iletim protokolü tanımlamaları kılavuzunun (Rules of Engagement) taslak halinin Ağustos 2014, nihai halinin ise Kasım 2014 ayı içerisinde yayımlanması planlanmaktadır.
Veri yayın sistemleri için hangi teknolojiler kullanılacaktır ve bunların duyurularının ne zaman yapılması planlanmaktadır?
Pay Piyasası veri yayın altyapısında kullanılmakta olan ve Borsa İstanbul’a özel olan protokol terkedilecek ve NASDAQ OMX veri yayın sistemlerinde kullanılmakta olan TIP protokolüne geçiş yapılacaktır. Söz konusu protokolle ilgili taslak kılavuzun Ağustos 2014 tarihinde, nihai kılavuzun ise Kasım 2014 tarihinde yayımlanması planlanmaktadır. Veri dağıtım kuruluşlarımızın söz konusu plan çerçevesinde çalışmalarını planlamaları önerilmektedir.
Emir iletimi ve veri yayın sistemleri için test ortamlarının ne zaman açılması planlanmaktadır?
Üyelerin ve Veri dağıtım kuruluşlarının yayımlanan kılavuzlar çerçevesinde kendi sistemleri üzerinde yapacakları değişiklikleri test edebilecekleri ortamların Ocak 2015’te erişime açılması planlanmaktadır.
Dönüşüm Programının ilk aşamasının ne zaman devreye alınması hedeflenmektedir?
Birinci aşamanın 2015 yılı ortasına kadar devreye alınması hedeflenmektedir.
Uygulama sertifikasyon çalışmalarına hangi tarihte başlanması planlanmaktadır?
Üye, veri yayın ve üye sistemlerine destek veren yazılım kuruluşları tarafından geliştirilen uygulamaların sertifikasyonu çalışmalarına Nisan 2015 itibarıyla başlanması planlanmaktadır.
Veri yayın kuruluşları, Pay Piyasası, Endeks, Borçlanma Araçları Piyasası, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar ve Vadeli İşlemler Piyasası işlemlerini ve piyasa derinlik bilgilerini alabilmek için hangi protokolleri kullanabilirler?
Evet, tüm veri yayın kuruluşları mevcut Veri Yayın Sistemi’nden TIP’e geçmek zorundadır. ITCH protokol, düşük gecikme ile MBO (Market by Order) alabilmek için kolokasyon hizmetini kullanan üyeler tarafından alınabilecektir. ITCH üçüncü taraflara veri yayın için bir kaynak olarak kullanılmamalıdır. ITCH veri yayını, sadece kolokasyon hizmeti alan müşterilere sağlanacaktır ve bu müşterilerin ITCH verisini dağıtma izni verilmeyecektir. Borsa İstanbul Kolokasyon Hizmeti hakkında detay bilgi için lütfen Pazarlama ve Satış Bölümü ile irtibata geçiniz. (Colocation-Marketing@borsaistanbul.com )
Sözleşme tarafında hangi değişiklikler gereklidir?
Mevcut Veri Yayın Sözleşmesi (DDA) kullanılacaktır (http://borsaistanbul.com/veriler/veri-yayini/borsa-istanbul-veri-dagitim-sozlesmesi).
DDS’in mevcut bağlantıları TIP/ITCH almak için gerekli midir veya söz konusu geçiş yol haritasını veri yayın kuruluşları mı entegre edecektir?
Evet, mevcut DDS bağlantıları TIP almak için kullanılabilir. 1. soruda tanımlandığı üzere, ITCH üçüncü taraflar için veri yayını için bir kaynak olarak kullanılmamalıdır. ITCH, sadece kolokasyon merkezinde mümkün olabilecektir. Kolokasyon merkezinin dışına çıkarılamayacaktır. Mevcut DDS bağlantıları ITCH verisi almak için kullanılamaz.
Veri Yayın Kuruluşları açısından tüm piyasaların veri yayınını almak için ne gerekir?
Veri yayın kuruluşlarından tüm piyasaların veri yayınını TIP protokolü ile alabilmek için sistemlerini hazır hale getirmeleri beklenmektedir.
DDS’den ITCH’e veya TIP’e geçiş maliyeti ne olacaktır?
Mevcut Veri Yayın Sözleşmesi kullanılacağından, sözleşmede belirtilen maliyetler TIP için geçerli olacaktır. ITCH üçüncü taraflar için veri yayını için bir kaynak olarak kullanılmamalıdır. ITCH, sadece kolokasyon merkezinde mümkün olabilecektir. Kolokasyon merkezinin dışına çıkarılamayacaktır. Sadece ITCH veri maliyetleri için kendi gereksinimlerinize bağlı olarak “Colocation-Marketing@borsaistanbul.com” adresinden irtibata geçmelisiniz.

DDS’den ITCH’e veya TIP’e geçiş maliyeti ne olacaktır? tıklayınız.

TIP/ITCH üzerine Nisan Sertifikasyonu veri yayın kuruluşlarına ne gerektirir?
TIP üzerine sertifikasyon yapılması planlanmamaktadır. Ancak, bu dönemde veri dağıtıcı kuruluşlar ile veri dağıtım testleri yapılacaktır.
TIP ile ITCH arasındaki farklılıklar nelerdir?
ITCH protokol kolokasyon hizmetini kullanan üyelere eş anlı, emir bazlı derinlik bilgisi sağlayan bir veri dağıtım protokolüdür. ITCH sadece Kolokasyon müşterileri içindir. Veri Yayıncılara ITCH kullanmak için izin verilmeyecektir. Ayrıca ITCH verisi kolokasyon merkezinden dışarı çıkarılamayacaktır. TIP ve ITCH verisi mesaj yapısı ve iletişim yöntemleri açısından tamamen birbirinden farklıdır. Her iki protokol da eş anlı veri dağıtmak için kullanılmaktadır. Ama TIP protokol MBP(market by price) verisini, ITCH protokol daha az gecikmeyle MBO (market by order) verisini dağıtır.
Kolokasyon hizmetini daha detaylı olarak açıklayabilir misiniz?
Borsa İstanbul Kolokasyon Hizmeti, Borsanın piyasa sistemlerinin içinde olduğu Veri Merkezine müşterilerin kendi ekipmanlarını yerleştirmeye imkan verme fırsatı sunan doğrudan bir bağlantıdır. Kolokasyonda müşteriler, piyasa sistemlerine daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde bağlanmaları imkanına sahiptir. Borsa İstanbul Kolokasyon Hizmeti hakkında detay bilgi için lütfen Pazarlama ve Satış Bölümü ile irtibata geçiniz. (Colocation-Marketing@borsaistanbul.com )
Veri Yayın Kuruluşlarının bağlantı hızları/bandwidth ihtiyaçları konusunda bir değişiklik olacak mıdır? Seans açılış ve kapanışta bandwith ne olacaktır?
SIT döneminde yapılan entegre testler sonrasında Ocak 2015 de söylemek daha doğru olacaktır. Piyasanın hacmini ve Nasdaq sonrası hedeflediğimiz emir sayısını göze aldığımızda bu artış bu hatların yoğunluğuna yansıyacaktır. Bir sürü kaynaktan emir alacak olmamız bu piyasa karakteristiğini değiştirecektir.